جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ 29 March 2024
دوشنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۸
کد خبر: ۵۷۳۷۷

هاآرتص: اسرائیل شانس فعلی احیای برجام را نزدیک به صفر می‌داند

هاآرتص: اسرائیل شانس فعلی احیای برجام را نزدیک به صفر می‌داند
روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت: نزدیکی فزاینده ایران و روسیه به طور چشمگیری احتمال امضای توافق هسته‌ای جدید با تهران را تضعیف کرده است. ارزیابی فعلی اسرائیل این است که شانس ایالات متحده و اروپا برای دستیابی به چنین توافقی در حال حاضر "نزدیک به صفر" است، اگرچه این ایده به طور قطعی از روی میز حذف نشده است.

در ادامه این مطلب آمده است: مقامات اسرائیلی نگران عرضه پهپاد‌های ایران به روسیه و همکاری‌های بعدی این دو کشور در این زمینه هستند. در کنفرانس هفته گذشته اندیشکده موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک در بحرین، ایال هولاتا مشاور امنیت ملی اسرائیل هشدار داد که ایران ممکن است به عنوان بخشی از همکاری رو به رشد خود، موشک‌های بالستیک کوتاه برد را نیز به مسکو عرضه کند.

یک مقام دولتی که نخواست نامش فاش شود، گفت: سفیر اسرائیل در روسیه در گفتگو با معاون وزیر خارجه روسیه نگرانی‌های اسرائیل را منتقل کرده است.

یک منبع دیگر افزود: ایران تاکنون تجربه عملیاتی قابل توجهی در زمینه تسلیحات نداشته است. نبرد در اوکراین، شامل تجهیزاتی است که ایران به خوبی می‌شناسد؛ این نبرد اکنون می‌تواند این کشور را قادر سازد تا دانش استفاده موثرتر از پهپاد‌های خود و توانایی‌های موشکی و موشکی خود را جمع آوری کند.

نزدیکی فزاینده ایران و روسیه به طور چشمگیری احتمال احیای برجام را تضعیف کرده است. ارزیابی فعلی اسرائیل این است که شانس دستیابی به چنین توافقی در حال حاضر "نزدیک به صفر" است، اگرچه این ایده به طور قطعی از روی میز حذف نشده است.

برای مدت طولانی، غرب تصور می‌کرد که ایران برای دستیابی به توافق انعطاف‌پذیری بیشتری از خود نشان می‌دهد و انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا در ۷ نوامبر فرصت کوتاهی را به سوی این هدف باز می‌کند. اما اکنون، اوضاع، برعکس شده است.

دشمنی اروپا و روسیه بر سر تهاجم مسکو به اوکراین و نزدیکی فزاینده مسکو به تهران توانایی غرب برای تشکیل جبهه مشترک با پوتین علیه ایران را حوزه هسته ای تا حد زیادی کاهش می دهد. به‌ویژه، دیگر شرکت‌کنندگان در مذاکرات اکنون نگران توانایی روسیه برای اجرای نقشی هستند که توافق هسته‌ای به آن اختصاص داده بود - نظارت بر اورانیوم غنی‌شده که قرار بود طبق آن توافق از ایران خارج شود.

یکشنبه گذشته، آهارون هالیوا، رئیس اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، پیش بینی کرد که ایران بزودی غنی سازی نود درصدی اورانیوم را بررسی خواهد کرد. روز بعد، تهران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع داد که قصد دارد غنی‌سازی اورانیوم خود را تا سطح پایین‌تر ۶۰ درصد با انجام آن در تأسیسات دوم، فردو، افزایش دهد.

اگرچه اتحاد رو به رشد تهران با مسکو مقامات دفاعی اسرائیل را نگران می‌کند، زیرا ممکن است توانایی‌های تهاجمی ایران را بهبود بخشد، اما کار اسرائیل را برای جلوگیری از احیای برجام تسهیل می‌کند.

مقامات ارشد اسرائیلی که یک سال گذشته از دولت بایدن خواستند تا تحریم‌ها علیه ایران را به دلیل پیشرفت برنامه هسته‌ای‌اش تشدید کند، اخیرا متوجه شدند که واشنگتن متعهد به انجام چنین امری ست که نشات گرفته از رفتار رادیکال شده ی تهران در حوزه های دیگر است. کمک ایران به روسیه، اعتراضات و بحث حقوق بشر، امریکا و اروپا را تشویق به افزایش تحریم ها کرده است

هنوز زود است که بگوییم آیا این سیاست تهاجمی تأثیری بر برنامه هسته‌ای ایران خواهد داشت یا خیر. اگرچه اثر تحریم‌های شدیدتر قطعاً احساس خواهد شد، تهران هنوز رفتار خود را تغییر نداده است.

همین هفته گذشته، یک پهپاد ایرانی به یک کشتی در دریای عمان حمله کرد که بخشی از آن متعلق به یک اسرائیلی بود، دولت ایران غنی‌سازی گسترده اورانیوم خود را آغاز کرد و سازمان‌های حقوق بشری نیز از اقدامات تندتر تهران خبر دادند. همه این‌ها به عنوان مدرکی تلقی می‌شود که ایران هنوز تا دریافت پیام غرب فاصله دارد.

در ماه سپتامبر، وزیر جنگ بنی گانتز اطلاعات اسرائیل را به شورای امنیت سازمان ملل داد که نشان می‌دهد برنامه هسته‌ای ایران در سال گذشته پیشرفت چشمگیری داشته است. وی در نشست توجیهی خود با سفرای کشور‌های عضو شورا در سازمان ملل متحد، از جامعه جهانی خواست برای مقابله با تهران برنامه‌های عملیاتی، دیپلماتیک و اقتصادی تهیه و در شورای امنیت اقداماتی را علیه آن انجام دهند. او همچنین خواستار تکمیل تحقیقات آژانس در مورد آثار اورانیوم یافت شده در سایت‌هایی شد که ایران هیچ فعالیت هسته‌ای اعلام‌شده‌ای ندارد.

گانتز خاطرنشان کرد که ایران در سال گذشته تولید سانتریفیوژ‌های پیشرفته خود را «صدها» مورد افزایش داده است و اکنون حداقل دو برابر قبل از آن در نطنز و فردو تولید کرده است. علاوه بر این، او گفت، ایران توانایی‌های غنی سازی خود را در فردو سه برابر کرده است، جایی که توافق هسته‌ای اصلی - که ایران هرگز از آن خارج نشد - غنی سازی را ممنوع کرده است. وی افزود که اگر اینگونه انتخاب کند، ایران به راحتی می‌تواند تا ۹۰ درصد غنی سازی کند.

گانتز افزود: ایران در حال حاضر تأثیر منفی بر اقتصاد جهانی، منابع انرژی جهانی، قیمت مواد غذایی و آزادی دریانوردی دارد؛ و همه این‌ها تنها در صورتی بدتر می‌شود که چتر هسته‌ای بدست آورد.

 

منبع خبر : انتخاب
منبع: انتخاب
ارسال نظر
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر

در گفت‌وگوی فراز با ناصر نوبری، آخرین سفیر ایران در شوروی بررسی شد:

برد و باخت ایران در جنگ اوکراین | جمهوری باکو دست‌ساز استالین است

زندگی

هفت‌خوان خرید گوشی‌های اپل در ایران

به دار و دسته آیفون‌دارها خوش آمدید!