اینفوگرافی؛ کدام ورزشکاران پناهنده شدند؟

سالهاست که ورزشکاران ایرانی به کشورهای دیگر پناهنده شده و حرفه خود را زیر پرچم کشوری دیگر یا در تیم پناهندگان ادامه میدهند. طی سالهای اخیر این روند سرعت بیشتری گرفته و تعداد ورزشکارانی که به هردلیل به کشوری دیگر پناهنده شده و یا مهاجرت میکنند رو به فزونی است. اگرچه مسئولان و روسای فدراسیونهای ورزشی، همواره از ناسپاسی ورزشکاران ایرانی میگویند اما تلاشی در جهت بهبود وضعیت ورزشکاران ایرانی و ممانعت از پناهندگی آنها انجام نمیدهند. از طرفی دیگر ورزشکاران ایرانی نیز از شرایط نابسامان ورزش در ایران، عدم حمایت مسئولان به ویژه از زنان و مشکلات مالی موجود در کشور میگویند.
در ادامه به تعدادی از ورزشکارانی که پناهنده شده یا از کشور به هر طریقی مهاجرت کردهاند، اشاره شده است. البته تعداد ورزشکارانی که پناهنده شده و یا موفق به مهاجرت شدهاند بسیار بیش از این تعداد است. ورزشکارانی که به آنها اشاره شده است یا به تازگی مهاجرت کرده و یا مدالهای جهانی دارند.
برای مشاهده تصویر باکیفیت روی اینفوگرافی کلیک کنید
تازهترین ورزشکار پناهنده ایرانی
سید ستار صید از دیگر ورزشکارانی است که به تازگی به کشور نروژ پناهنده شده است. این اسکی باز در المپیک زمستانی ونکوور موفق به دریافت سهمیه بازی و شرکت در مسابقات شد. او همچنین در المپیک زمستانی کره جنوبی در سال ۲۰۱۸ نیز شرکت کرد. اعلام پناهندگی او واکنش برانگیز شد.
عباس نظریان، رئیس فدراسیون اسکی در واکنش به اعلام پناهندگی ستار صید، اسکیباز المپیکی ایران به کشور نروژ، گفت: ستار صید یکی از ورزشکاران المپیکی است که سابقه ۲۰ ساله در اسکی ایران دارد و در این ۲۰ سال با استفاده از منابع کشور در ۳ المپیک و رویدادهای مختلف بینالمللی شرکت کرد و باوجود شرایط سنی بالا، از برکات جمهوری اسلامی و مجموعه ورزش کشور بهرهمند شد تا افتخار کسب کند.
او با اشاره به شرایط همهگیری کرونا که در سه سال اخیر سبب لغو مسابقات بینالمللی شد، افزود: صید از ۲ سال گذشته که به دلیل کرونا از حضور در مسابقات جهانی و المپیک محروم شد، گویا همه این سرمایهگذاریهایی که در ایران برای وی شده را فراموش کرده و طوری وانمود میکند که این موفقیتها نتیجه تلاش خودش بوده است! این در حالی است که در این ۲۰ سال میلیاردها تومان برای صید در بخش آموزش، کمپهای تمرینی، اردو و اعزامها هزینه شده است؛ هزینههایی که نشان میدهد نظام مدیریت برای منابع انسانی توانمند کم نگذاشته و این بیانگر این است که تنها تلاش فردی صید برای رسیدن وی به موفقیت کافی نبوده است.
نظریان به بخش دیگری از رفتارهای خارج از عرف و پروندههای نظریان اشاره کرد و گفت: علاوه بر پرونده انضباطی ورزشی، یکی از افراد ساکن دیزین مدعی شده که برای صید به دلیل مشکلات اخلاقی و ایجاد مزاحمت، در بخش قضایی، پرونده تشکیل داده است. ما با وجود اطلاع از این پرونده برای حفظ شان ورزش کشور در مواجهه با سوال رسانهها در این باره، ابراز بیاطلاعی کردیم.
مدالآوران مهاجر
صباح شریعتی کشتی گیر ایرانی نیز در سال 1398 به کشور جمهوری آذربایجان پناهنده شد. او موفق به کسب مدال برنز المپیک ریو در سال 2016، مدال نقره در بازی های اروپایی 2015، مدال برنز در بازی های اروپایی 2019، مدال نقره در جام جهانی کشتی 2017، مدال طلا در جام جهانی کشتی 2015، مدال برنز در جام جهانی کشتی 2014 و مدال هایی در کشورهای اسلامی شده است.
یکتا جمالی، وزنه بردار ایرانی از دیگر ورزشکارانی است که در سال 1401 به آلمان پناهنده شده است. او مدال برنز را در وزنه برداری جوانان جهان 2021 کسب کرده است.
ملایی و شکستهای مصلحتی
سعید ملایی از جودوکارهای برجسته ایرانی نیز در سال 1397 به آلمان پناهنده شد. او از سال 1399 از طرف مغولستان بازی می کند. ملایی لیست بلندبالایی از مدالهای جهانی دارد. از جمله مدال برنز قهرمانی آسیا در سال 216، مدال طلای قهرمانی جهان در سال 2018 و مدال طلا در بازیهای همبستگی اسلامی در سال 2017 از موفقیتهای این ورزشکار است. او در مسابقات گرانداسلم پاریس اینکه با حریف اسرائیلی مسابقه ندهد، در مقابل بازیکن قزاقستانی ناچار به شکست مصلحتی شد و به جای مقام نخست، سوم شد. در مسابقات جهانی 2019 نیز برای سومین بار مجبور به باخت مصلحتی شد تا با حریف اسرائیلی خود بازی نکند.
پس از شکستهای اجباری ملایی، فدراسیون جهانی جودو، فدراسیون ملی ایران را برای 4 سال از شرکت در رقابتها منع کرد. این عوامل انگیزه بزرگی برای مهاجرت او از ایران و بازی در تیم کشوری دیگر شد. او در سال 2019 با انتقاد از مقامات ایرانی به آلمان پناهنده شد.
پناهندگی قهرمانان شطرنج ایران
سارا سادات خادم الشریعه نیز استاد بین المللی شطرنج است که سال 1401 به اسپانیا مهاجرت کرده ا ست. او عنوان های استاد بین المللی شطرنج در سال 2015، استاد بزرگ زنان در سال 2013، استاد بین المللی زنان در سال 2011 و استاد فیده زنان در سال 2008 شده است. او در صفحه شخصی خود در اینستاگرام اعلام کرد که پناهنده نشده و به واسطه موفقیتها و چندملیتی بودن همسرش، اردشیر احمدی نیازی به پناهدگی ندارد. او در مسابقات جهانی شطرنج سریع قزاقستان بی حجاب شرکت کرد.
بهزاد امیدی کاراته کار کشورمان نیز در سال 1401 به آلمان پناهنده شده است. او برنده مدال نقره در مسابقات کاپ جهانی اسلوونی 2022، مدالبرنزه جهانی 2008 آلمان و مدال نقره آسیا شیتوکای 2013 شده است. مهدی خدابخشی تکواندوکار کشورمان نیز در سال 1398 به صربستان پناهنده شده است. از افتخارات او میتوان به کسب مدال طلای تکواندو در مسابقات ارتشهای جهان در سال 2012 اشاره کرد.
غزل حکیمی فرد، داور بین المللی شطرنج و مربی فدراسیون جهانی شطرنج در سال 1399 به بریتانیا پناهنده شد.
علیرضا فیروزجا استاد بزرگ شطرنج در سال 1397 به فیده پناهنده شد و از سال 1399 در فرانسه اقامت دارد.
پناهندگی زنان رزمیکار
کیمیا علیزاده زنوری تکواندوکار برجسته کشورمان نیز در سال 1398 به آلمان پناهنده شد. این اقدام او حواشی بسیاری داشت. او برنده 8 مدال بینالمللی؛ 5 طلا، یک نقره و دو برنز شده است. او به عنوان یکی از اعضای تیم پناهندگان المپیک 2020 شرکت کرد که چهارم شد. او پس از انتشار خبر مهاجرتش در صفحه اینستاگرامیاش خود را یکی از میلیونها زن سکوبشده ایرانی نامید. علیزاده اعلام کرد که حکومت از موفقیت او به عنوان ابزاری تبلیغاتی استفاده کرده است. او هدف از پناهندگی خود را یک زندگی شاد و سالم با امنیت عنوان کرد.
نادره آقایی، کاراته کار ایرانی از سال 1397 به هلند پناهنده شد. او مربی تیم ملی جوانان و نوجوانان در لیگ جهانی اندونزی 2015 بوده است. همچنین مربی تیم ملی امید و بزرگسالان زنان ایران در لیگ جهانی هلند در سال 2018 بوده است. مقام اول مسابقات کاپ روتردام 2019 از دیگر مقامهای این ورزشکار است. آقایی همچنین مدرک مربیگری کاراته جهانی و آسیایی نیز دارد.
صدف خادم بوکسور ایرانی نیز در سال 1398 به فرانسه پناهنده شده است. او نخستین مبارزه خود را در مقابل آن شووین از فرانسه انجام داد و در این مسابقه پیروز شد. اما فدراسیون بوکس ایران با انتشار اطلاعیهای دخالت در این مسابقه را رد کرد. خادم اولین زن ایرانی است که در یک مسابقه رسمی بوکس شرکت کرده و به پیروزی رسیده است. پس از این مسابقه خادم و مربیاش اعلام کردند که قصد بازگشت به ایران را داشتند اما حکم بازداشتشان صادر شده است. این خبر توسط مقامات جمهوری اسلامی تکذیب شد. او جزو نخستین افرادی بود که پیشنهاد داد فدراسیون بوکس بانوان در ایران تشکیل شود.
دیدگاه تان را بنویسید