پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ 25 April 2024
جمعه ۲۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۷:۰۲
کد خبر: ۶۰۹۲۸

تخریب دو اثر تاریخی توسط دهیاری برای ساخت پارکینگ!

تخریب دو اثر تاریخی توسط دهیاری برای ساخت پارکینگ!
در حاشیه جنوبی جاده بم ـ زاهدان، در شمال روستای حسین‌آبادِ پشترودِ شهرستان نرماشیر(استان کرمان)، سه عمارت شاخص وجود داشت که در روزهای اخیر دو بنا از آن‌ها با بولدوزر به کلی تخریب شده است. به گفته قادر شیروانی ـ ‌باستان‌شناس ـ تخریب این آثار توسط دهیاری روستای حسین‌آباد و به منظور ایجاد پارکینگ در ورودی روستا انجام شده است.

در حاشیه جنوبی جاده بم ـ زاهدان، در شمال روستای حسین‌آبادِ پشترودِ شهرستان نرماشیر(استان کرمان)، سه عمارت شاخص وجود داشت که در روزهای اخیر دو بنا از آن‌ها با بولدوزر به کلی تخریب شده است. به گفته قادر شیروانی ـ ‌باستان‌شناس ـ تخریب این آثار توسط دهیاری روستای حسین‌آباد و به منظور ایجاد پارکینگ در ورودی روستا انجام شده است.

این بناها که به خاطر نقشه چلیپایی به «چهار در» معروف بودند در دهه ۱۳۴۰ از سوی «مرکز باستانشناسی ایران» مورد بررسی قرار گرفته بودند.

شیروانی همچنین گفت:‌ پیش‌تر به تخریب‌های شهر کهن نرماشیر و دادخواهی میراث دوستان منطقه در این زمینه پرداخته بودم، ولی متاسفانه واکنش مناسبی از سوی میراث فرهنگی استان دیده نشد.

نرماشیر یکی از شهرستان‌های شرقی استان کرمان است که از اواخر دهه ۱۳۸۰ با جدا شدن از بم به شهرستان مستقلی تبدیل شد.

فعالان محیط زیست و میراث فرهنگی بر این باورند که این منطقه به خاطر اقلیم خشک و برخورداری از اقتصاد تک‌محصولی کشاورزی شرایط شکننده‌ای دارد و توسعه در آن بدون توجه به حفظ و نگهداری از میراث فرهنگی و طبیعی به شدت مخرب خواهد بود و تخریب آثار و دارایی‌های فرهنگی اقدامی ضدتوسعه است.

شیروانی ـ باستان‌شناس ـ همچنین گفت: عمارت‌های «چهار در» به خاطر قرار داشتن در کنار جاده ترانزیت مهم کرمان- سیستان می‌توانست مرمت و حفاظت شود و به عنوان ایستگاهی فرهنگی در مسیر جاده مورد بهرهبرداری فرهنگی و رفاهی قرار گیرد و برای روستای حسین‌آباد نرماشیر نیز اعتبار فرهنگی و اقتصادی به همراه بیاورد.

در ماه‌های اخیر اخباری نیز درباره تخریب بخشی از شهر کهن نرماشیر (ویرانه‌های چُغوک‌آباد) منتشر شده بود. نرماشیر در سده چهارم هجری یکی از پنج کوره یا ایالت کرمان به شمار می‌آمد.

برپایه برخی شواهد به‌دست آمده، این شهر از عصر ساسانی تا اواخر تیموری گسترش داشته، اما در دوره صفوی از رونق افتاده و متروک شده است. با این وجود محوطه ساسانی ـ اسلامی نرماشیر هنوز در فهرست آثار ملی ثبت نشده است. فریدون فعالی‌ ـ مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان ـ در دی‌ماه ۱۴۰۱ پس از تخریب‌هایی که در شهر کهن نرماشیر اتفاق افتاد، درباره حفاظت نکردن و رها شدن این محوطه تاریخی، گفته بود:‌ «تا زمانی که ضوابط ثبت محوطه و منطقه انجام نشود قاعدتاً نمی‌توان ضابطه ثبت میراث ملی را در خصوص منطقه اجرا کرد. در مرحله نخست باید این منطقه در فهرست میراث ملی ثبت و ضوابط در خصوص آن مصوب شود که بتوان از آن حفاظت و حراست کرد.»

فعالی همچنین از اعزام گروهی از باستان‌شناسان به نرماشیر برای بررسی ثبت این منطقه خبر داده بود. با این حال، بنا بر اظهارات سعید امیرحاجلو ـ باستان‌شناس ـ عرصه و حریم نرماشیر در سال ۱۳۹۳ تعیین شده بود، اما به نظر می‌رسد چالش بر سر وسعت محدوده پیشنهادی بوده که میراث فرهنگی کرمان را بر آن داشته تا در بررسی‌های جدید، این محدوده را تغییر دهد و احتمالا کوچک‌تر کند.

 

منبع خبر : ایسنا
منبع: ایسنا
ارسال نظر
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

هزینه عملیات نظامی ایران علیه اسراییل چقدر شد؟

مهریه؛ ابزار سودجویی برخی زنان یا زورگویی برخی مردان؟!

یک بزم کوچک در اسپیناس پالاس...

ماجرای انفجار در اصفهان چیست؟| آمریکا: از گزارش‌هایی درباره‌ی حمله اسرائیل به داخل ایران مطلعیم| فعال شدن پدافند هوایی ایران در آسمان چند استان کشور

حمایت از کدام خانواده؟

چرا تروریست‌ها چابهار را هدف گرفتند؟ | ظرفیت بندر چابهار بیشتر از گوادر است | جنبش‌های تجزیه‌طلبانه بلوچی مخالف سرمایه‌گذاری چین در چابهار هستند

۹۵ درصد قصور پزشکی در بیمارستان بیستون؛ دلیل فلج مغزی بهار

بیانیه سیدمحمد خاتمی در ارتباط با حمله به ساختمان كنسولگرى ايران در سوریه

‏‎از حمله تروریستی به مقر نظامی در راسک و چابهار چه می‌دانیم؟| این گزارش تکمیل می‌شود

حالا چه باید کرد؟

برد و باخت ایران در جنگ اوکراین | جمهوری باکو دست‌ساز استالین است

تجاوز سربازان اسراییلی به زنان در بیمارستان الشفا

مقام معظم رهبری سال جدید را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری کردند

بچه‌های ظریف کجا زندگی می‌کنند؟

پیشنهاد سردبیر

پرسش افکار عمومی به بهانه چالش با کریمی قدوسی

درآمد رائفی پور از کجاست؟!

بررسی تامین حقابه هیرمند در گفتگوی فراز با مسعود امیرزاده

طالبان این بار آب را به شوره‌زار نمی‌فرستد؟!

دیاکو حسینی در گفت‌وگو با فراز پاسخ موشکی و پهپادی به اسراییل را بررسی کرد

چرا ایران عملیات نظامی را از پیش اطلاع داد؟

زندگی

هفت‌خوان خرید گوشی‌های اپل در ایران

به دار و دسته آیفون‌دارها خوش آمدید!